Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Enginarın faydaları

Eyvah ağzım kokuyor

Fast food beyni de vuruyor

Gebelikte taze balık ve astım

GÖLEVEZ bağırsak kanserine birebir

Gribe karşı bol balık yiyin

Gribin ilacı ve kuru fasulye diyeti

Grip ve bitkilerle zayıflamak

Güçlü hafıza ve saçlarınız için

Güzelleşmek isterken sağlığınızdan olmayın

Güzelliğin sırrı bitkilerde saklı

Güzelliğin yolu doğru beslenmek

Hafìzayı ve zekayı geliştiren besinler

Hangi kansere karşı hangi yiyecekler

Hardal otu, mutfakta ve eczacılıkta

Harika bir bitki Papatya

Hava değişimleri bronşiti tetikliyor

Havuç kanser riskini azaltıyor

Her gün bir avuç çağla kanserden koruyor

Hiperaktif öğrenciye dikkat


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Gribe karşı bol balık yiyin

Özellikle kış aylarında vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren grip ve soğuk algınlıklarından korunmak aslında hiç de zor değil. Bunun için bağışıklık sisteminizi, balık, sebze ve meyvelerden alacağınız vitamin ve minerallerle güçlendirmeniz gerekiyor.

Son aylarda Türkiye’de yaşanan balık bolluğu, bu konuda büyük bir şans. Çünkü fiyatı 1-2 YTL’ye kadar inen balık, vatandaşlarımız için hem ucuz bir yemek, hem de kendisini grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruyan bir kalkan olacaktır.

Halk arasında “balıkyağı” olarak bilinen “omega-3” yağ asidi ile bitkisel yağlarda bulunan “omega-6” yağ asitleri, vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluştururlar ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığının yanı sıra kalp, kanser, romatoit artrid ve sedef gibi hastalıklardan da korunmamızı sağlar.

Ayrıca göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı omega yağ asitlerinin son derece yararlı olduğu da ortaya çıkmıştır.


Bağışıklık sisteminiz sebze ve meyve ile daha güçlü
Beslenme alışkanlıklarımızda değişiklik yaparak, bağışıklık sistemimizi güçlendirip vücudumuzu kışa hazırlamamız gerekiyor. Bunu yapmak çok da zor değil. Sebze ve meyvelerle kuru baklagillere biraz daha ağırlık vermek yeterli. Bunun için kış aylarında haftada en az bir gün kuru baklagil tüketin. Ancak, kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller zaten iyi birer protein kaynağı olduklarından, bu yemeklere, lezzetini ve besleyiciliğini artırmak için et eklemeyin. Et yemeklerinizi ise protein yönünden fakir olan sebzelerle birlikte tüketin.


C ve A vitamini çok önemli
Gribe karşı bol bol C vitamini tüketin. Ancak kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamininin portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamininden daha fazla olduğunu unutmayın.

Sebze ile hazırlanmış salataları da öğle ve akşam yemeklerinizin vazgeçilmez yiyecekleri arasına almalısınız. Özellikle kilo problemi olan kişiler için bir miktar haşlanmış beyaz etle hazırlanan sebze ve domates salatası, akşam için ideal bir yiyecektir.

Vücuda dışarıdan girecek mikropların geçebileceği tüm yüzeyleri (cilt ve mukozalar) güçlendiren, beyaz kan hücresi aktivitesini artıran ve kansere karşı güçlü bir koruma sağlayan A vitaminini de yeteri kadar almak için havuç, ıspanak, brokoli ve pırasa gibi sebzelere bol bol tüketin.


Mineralleri ihmal etmeyin
Bağışıklık sistemini güçlendiren D, E ve B6 vitaminlerini ihmal etmeyin. Ceviz, fındık, ayçiçeği çekirdeği ve diğer tohumlarda, yağlarda, tahıllarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadır. D vitamini kaynağı olarak süt, peynir ve balık ilk akla gelenlerdir. B6’yı ise fındık, fıstık, ceviz, ayçiçeği tohumu, tavuk ve balıkta bolca bulabilirsiniz.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için demir, magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineraller de çok önemlidir. Demiri koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümden; magnezyumu tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerinden; selenyumu balık ve diğer deniz ürünlerinden; çinkoyu ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerinden temin edebilirsiniz.


Elleriniz nasıl pamuk gibi olur?

Kar, yağmur, soğuk, rüzgar gibi olumsuz kış şartları, cildimizi daha çok bakıma ihtiyaç duyacak hale getirir. Bu durumdan kurtulmak elinizde. İşte size basit iki formül.

* Kışın soğuğunda sertleşen, kuruyan, hatta yer yer çatlayan ellerinizi pamuk gibi yumuşacık yapmak için iki haşlanmış patatesi iyice ezin. Üzerine bir fincan süt, 5-10 damla gülsuyu ve iki yumurta ilave ederek bir kapta iyice çırpın. Bu karışımı, kuruyan ellerinize, kalın bir tabaka halinde sürün. Daha sonra folyo kağıdı ile sarın ve 20 dakika beklettikten sonra ve soğuk su ile yıkayın. İsterseniz bir miktar zeytinyağını ellerinize sürdükten sonra, yağın iyice emilmesi için eldiven giyip sabaha kadar tutunuz.

* Yüzünüze canlılık kazandırmak için: Küçük bir kaba 4 çorba kaşığı süzme bal, 4 çorba kaşığı elenmiş arpa unu ve bir adet çiğ yumurtanın akını koyarak iyice karıştırın. 20 dakika bekletin. Sonra tekrar karıştırarak yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra, evvela sıcak, sonra da soğuk su ile yıkanıp yumuşak bir havlu ile kurulayın. (21.11.2005)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.